Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

AMOUR: η ταινία της Τρίτης

Οι Κινηματογραφικές Βραδιές σας προσκαλούν αυτή την Τρίτη 03  Μαρτίου,  στις 20:45  μ.μ στο Θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ" στην προβολή της ταινίας
AMOUR

σκηνοθεσία Michael Haneke 

Υπόθεση: O Ζορζ και η Αν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει περάσει τα ογδόντα. Είναι καθηγητές μουσικής που έχουν πια αποσυρθεί. Η κόρη τους, η οποία είναι επίσης μουσικός, μένει με την οικογένειά της στο εξωτερικό. Μια μέρα, η Αν θα βιώσει ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία την αγάπη που ενώνει το ζευγάρι.
Ο Μίκαελ Χάνεκε ενώνει με πρωτότυπο, συναρπαστικό και απόλυτα συγκινητικό τρόπο τον έρωτα και το θάνατο, τη σκληρότητα της ζωής και την τρυφερότητα της αγάπης. Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Κανών, Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και άλλες τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες για την πιο ρομαντική (πάντα όμως ρεαλιστικά ειλικρινή) στιγμή στη φιλμογραφία του κορυφαίου σκηνοθέτη του σύγχρονου σινεμά.

Η «Αγάπη» είναι μια ταινία πολύ δυνατή, που καταφέρνει να μιλήσει γι` αγάπη, χωρίς να χρειάζεται να κάνει την παραμικρή αναφορά στον όρο αυτό.  Η Anne (Emmanuelle Riva) κι ο Georges (Jean-Louis Trintignant) δεν μιλούν για το συναίσθημα αυτό, αλλά μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το εντοπίσει στις κινήσεις, στις εκφράσεις, στα μάτια, στις σκέψεις, στη συμπεριφορά τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για amour  film

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η ταινία καταφέρνει να μιλήσει για αγάπη με την ταυτόχρονη απουσία της λέξης, θα δούμε τον Haneke να μιλά για μουσική μόνο μέσω των σκηνών όπου υπάρχει μουσική στον χώρο που βρίσκονται οι πρωταγωνιστές. Ο τρόπος που έχει επιλέξει ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης να χρησιμοποιήσει τη μουσική σ` αυτήν του την ταινία, είναι μαγευτικός.

Ο Haneke, μ` αυτήν του την ταινία, καταφέρνει να συνθέσει ένα ποίημα ή καλύτερα, ένα μουσικό κονσέρτο για τις ανθρώπινες σχέσεις και το βάθος που μπορεί να έχουν αυτές. Είναι, ομολογουμένως, εξαιρετικά εύκολο μέσα από μια ιστορία ανθρώπων που έχουνε ζήσει μαζί όλη τους τη ζωή, να καταφέρεις να συγκινήσεις τον θεατή. Είναι, όμως, εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να το πετύχεις αυτό, δείχνοντάς τους στο σήμερα, χωρίς αναδρομές στο κοινό τους παρελθόν, χωρίς δηλαδή να δείξεις τον έρωτα που σταδιακά έγινε αγάπη. Κι αυτό είναι το στοιχείο που αναδεικνύει τη μαεστρία του Γερμανού σκηνοθέτη, που του άνοιξε τις πόρτες, διάπλατα, για βραβεία και διθυραμβικές κριτικές και που κάνει την ταινία του ξεχωριστή.

Όντας η  νικήτρια του Χρυσού Φοίνικα στο φεστιβάλ των Κανών 2012, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια άριστη πρόταση για όλους τους σινεφίλ. Παράλληλα, είναι μια από τις πιο όμορφες προτάσεις για κάποιον που θέλει να δει μια διαφορετική ιστορία αγάπης.


Δραματική 2012, Διάρκεια: 127', με τους Εμανουέλ Ριβά, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Ιζαμπέλ Ιπέρ.  

Δείτε το trailer εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου